cd&v noemt nieuwe roetfilterregeling “druppel op hete plaat”

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

De nieuwe roetfilterregeling, waarbij de termijn om een defecte roetfilter te vervangen is opgetrokken van drie maanden naar een jaar, is volgens Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (cd&v) “een druppel op een hete plaat”.

Wie een dieselwagen heeft met een defecte roetfilter die te veel fijnstof uitstoot, moest die roetfilter tot voor kort binnen de drie maanden herstellen. Maar mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) trekt die termijn vanaf 1 december 2022 tijdelijk op naar een jaar. “Maar deze nieuwe regeling lost de kern van het probleem niet op”, is Vlaams Parlementslid voor cd&v Sofie Mertens kritisch. “Er moet een evaluatie komen van de roetfiltertest. Zo blijkt dat sommige auto's zelfs na de vervanging van de roetfilter niet door de keuring geraken.” Volgens Mertens kan het niet de bedoeling zijn dat er mensen zonder wagen gezet worden. “Stop daarom met het afkeuren van wagens op basis van de nieuwe roetfiltertest tot er meer informatie beschikbaar is. Welke wagens worden afgekeurd, hoe oud zijn deze wagens en van welke merken zijn ze? Hoeveel wagens doorstaan de test niet na het vervangen van de roetfilter? Hierover hebben we nog niet de nodige kennis.”

Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 29 november 2022.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.