CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.

Het voorstel komt van Vlaams Parlementslid voor CD&V Sofie Mertens. Volgens haar draait de autokeuring vierkant en is er dringend nood aan een grondige hertekening van het systeem.

Eén van de problemen is de korte termijn om te laten herkeuren. Grote gebreken moeten nu binnen de vijftien dagen hersteld worden om nog herkeurd te kunnen worden, maar dat is vanwege de lange wachttijden bij garagisten en keuringsinstellingen onhaalbaar, zegt ze. Mertens wil de termijn naar twee of drie maanden brengen.

Daarnaast moet de keuringskaart ook vroeger verstuurd worden, vindt het CD&V-parlementslid. Wie niet of te laat naar de keuring gaat krijgt een boete, maar de groene kaart wordt ofwel niet ofwel slechts vier à vijf weken voor de deadline verzonden, klaagt ze aan. Mertens pleit ervoor een officiële herinneringsbrief te versturen, twee tot drie maanden voor de keuringsdeadline.

Tot slot wil Mertens voor elke auto een digitaal paspoort, gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. Ook het groene keuringsattest, dat nu alleen op papier bestaat, zou daarin moeten komen te staan.

Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws op 19 maart 2024.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

Nog 'maar' 200 klachten per dag over nieuw vervoersplan De Lijn

Het aantal klachten over het nieuwe vervoersplan van De Lijn is teruggevallen van bijna 2.000 in de eerste dagen tot nog tweehonderd per dag. Zijn de grootste problemen opgelost of doen reizigers geen moeite meer om klacht in te dienen?