Ludiek kerstfilmpje van Limburgse cd&v legt strategie voor 2024 bloot

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

De Limburgse cd&v lanceerde gisteren een opvallend kerstfilmpje. Daarin zijn alle kopstukken te zien, maar de hoofdrol is voor Jo Brouns. Of wat een ludiek filmpje nu al zegt over de strategie voor 2024.

Het was moeilijk om gisteren naast het kerstfilmpje van de Limburgse christendemocraten te kijken. Daarin verzamelen de kopstukken van de partij op Alden Biesen in Bilzen, als ware het één grote familie.

Kamerleden Wouter Beke en Nawal Farih komen met een fiets en een step aangereden, wuiven naar gedeputeerden Inge Moors en Tom Vandeput, die samen met Vlaams Parlementsleden Vera Jans en Sofie Mertens komen aangewandeld. Vervolgens komen ook Vlaams Parlementslid Hilal Yalcin en gewezen Kamerlid (en burgemeester) Steven Matheï aan. Aan de feesttafel wachten ze samen met de burgemeesters en de Limburgse partijvoorzitter Raf Drieskens op minister Jo Brouns, die uiteindelijk met een tractor de vlaai komt brengen.

Uitdager voor Demir

Op het eerste gezicht wil het ludieke filmpje vooral een feel good -gevoel creëren, ver weg van de politieke strijd van alle dag. Maar de anderhalve minuut aan beeldmateriaal geeft meer bloot dan dat: het zegt iets over de strategie die de partij tegen de verkiezingen van 2024 in stelling wil brengen in Limburg.

Niet toevallig speelt Jo Brouns de hoofdrol in het filmpje, dat gemaakt werd door reclamebureau SirFish. Als enige neemt de nieuwe minister aan de kop van de tafel plaats. Die enscenering moet duidelijk maken dat Brouns de onbetwiste kapitein wordt richting 2024. De Limburgse cd&v beseft immers dat ze de strijd zal moeten aangaan met stemmenkanon Zuhal Demir (N-VA). Daarvoor is een geloofwaardige uitdager nodig.

Wouter Beke, tot voor zijn ontslag als minister de leider in Limburg, zit aan de zijkant van de tafel. Dat wil niet zeggen dat Beke is uitgespeeld, maar het toont wel aan dat de partij zijn hoop in de eerste plaats op Brouns heeft gevestigd. En die zal, net als in 2018 en 2019, voluit de Limburg-kaart trekken. De vlaai, de tractor, het uitgesproken Limburgse accent van de minister,... mocht u er nog aan twijfelen: het is allemaal geen toeval.

Dit artikel verscheen in Het Belang van Limburg op 22 december 2022.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.