Vanaf december één jaar tijd om een defecte roetfilter in orde te brengen

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Eigenaars van een auto die meer dan 1 miljoen roetdeeltjes uitstoot, krijgen niet langer een rode kaart, maar hebben één jaar de tijd om hun roetfilter te reinigen of te vervangen. 

Sinds 1 juli 2022 wordt de uitstoot van meer recente dieselwagens op een nieuwe manier gemeten. De autokeuring gebruikt voor dieselwagens vanaf euronorm 5 niet langer de traditionele roettest, maar wel een "deeltjesteller" die het aantal fijnstofdeeltjes dat een auto uitstoot meet en zo een defecte of verwijderde roetfilter kan opsporen. Voertuigen die meer dan 1 miljoen roetdeeltjes per kubieke centimeter uitstoten, worden afgekeurd. Voertuigen die zich in de zone tussen 250.000 en 1 miljoen roetdeeltjes bevinden, krijgen een waarschuwing. Dat wijst er immers op dat de roetfilter niet naar behoren werkt. 

Onzekerheid  

De verfijnde roetfiltertest werd terecht ingevoerd: om roetfilterfraude tegen te gaan en om de luchtkwaliteit, en dus ook onze gezondheid, te verbeteren. We moeten er echter voor zorgen dat we mensen niet zonder wagen zetten. Momenteel zijn er in Vlaanderen wagens die zelfs na het vervangen van de roetfilter worden afgekeurd. Zo komen mensen bijna ogenblikkelijk zonder wagen te staan. Die onzekerheid moet aangepakt worden. 

Wat verandert er?  

Wie momenteel een rode kaart krijgt bij de autokeuring omwille van een defecte roetfilter, moet dit binnen drie maanden in orde brengen en de auto opnieuw aanbieden bij de keuring. Vanaf 1 december krijgen eigenaars van een wagen die meer dan 1 miljoen roetdeeltjes uitstoot niet langer een rode kaart, maar hebben ze één jaar de tijd, tot de volgende periodieke keuring, om hun roetfilter te reinigen of te vervangen. Is het dan niet in orde, dan wordt die auto afgekeurd.

Dit is alvast een eerste stap in de goede richting. Het geeft mensen meer tijd om zich financieel voor te bereiden op een mogelijke herstelling of om uit te kijken naar een andere wagen of alternatief, maar de onzekerheid blijft. De kern van het probleem wordt hier niet mee opgelost. We moeten meer kennis vergaren over welke wagens op dit moment worden afgekeurd. Hoe oud en van welke merken zijn ze? Hoeveel zitten er in de ‘gevarenzone’? Hoeveel wagens worden ook na het vervangen van de roetfilter afgekeurd? We moeten stoppen met het afkeuren van wagens op basis van de nieuwe roetfiltertest tot er meer informatie voorhanden is. 

 

Lees hier het bericht in Het Belang van Limburg.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.