In actie voor de EDC!

Wat is de European Disability Card (EDC)?

Met de EDC kunnen personen met een beperking aantonen dat ze erkend zijn voor een handicap, ook als die onzichtbaar is. Daarnaast geeft de kaart recht op tal van voordelen voor cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten bij deelnemende partners. Denk hierbij aan verlaagde tarieven, gratis toegang voor de begeleider, het verkrijgen van persoonlijke assistentie, enzovoort.

De EDC is gratis en kan op dit moment per brief of online (FOD Sociale Zekerheid of VAPH) aangevraagd worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt de kaart automatisch aangeboden zodra mensen een erkenning van hun handicap ontvangen. Ook kinderen die een zorgtoeslag krijgen, hebben recht op de EDC.

Bekendheid

Op dit moment is de EDC nog onvoldoende bekend. Slechts 150.000 mensen in België hebben de kaart, terwijl bijna één miljoen mensen met een handicap erkend zijn door onze overheidsinstanties. Bovendien weten mensen die de kaart hebben vaak niet van welke voordelen ze kunnen genieten.

Daarnaast is de EDC ook onvoldoende bekend bij lokale overheden en zorg- en hulpverleners. Een betere bekendheid van de kaart zorgt ervoor dat personen met een niet-zichtbare handicap op maat geholpen kunnen worden.

Doel van de actie

Met deze actie willen we de huidige deelnemende partners bij de EDC in de schijnwerpers zetten en bedanken voor hun engagement. Daarnaast delen we stickers van de EDC uit die opgehangen kunnen worden in de vestiging. Hiermee willen we de deelnemende partners meer zichtbaar maken zodat de houders van de EDC beter weten welke voordelen de kaart te bieden heeft.

Bovendien willen we de bekendheid vergroten bij de lokale besturen en zorg- en hulpverleners. Vandaag zijn nog niet alle lokale besturen partner bij de EDC. Dit kan beter. Wij streven naar 100 procent deelname van lokale besturen!

Doe jij ook mee?

Wil jij weten hoe je kan meewerken aan deze actie en de EDC beter bekend kan maken bij lokale besturen, zorg- en hulpverleners en organisaties uit jouw buurt? Vul snel onderstaand formulier in en ontvang het stappenplan in je mailbox!