Sofie Mertens

Vlaams parlementslid & Gemeenteraadslid Lommel

Ik ben Sofie, mama van 2 en Vlaams Parlementslid voor cd&v!
Sinds 2022 zetel ik in het Vlaams Parlement waar ik me vooral bezighoud met het thema Mobiliteit en Openbare werken. Heb je vragen of suggesties? Ik ben altijd bereikbaar!

Kindertijd

Ik ben opgegroeid op ‘den Heuvel’ in Lommel in een gezin van vijf, maar vandaag woon ik op de Barrier samen met mijn kindjes Floor en Wout en mijn kat Minoe. Ik ben altijd erg sportief geweest en kan nog steeds enorm genieten van lopen, zwemmen, crossfit, koersfietsen en wandelen. Verder heb ik ook heel lang dwarsfluit gespeeld, maar ondertussen is dit een beetje verloren gegaan. Als je geluk hebt, vind je me terug terwijl ik aan het sporten ben of wanneer ik aan het genieten ben op één van mijn favoriete plekjes in Lommel. 

Van jongs af aan zet ik me in voor Lommel. De meeste mensen zullen me kennen van mijn verschillende vakantie- en weekendjobs, zoals afwassen in het Tuincafé en de Picasso, werken in Bobbejaanland, bij Loomans Plastics en in Centerparcs de Vossemeren. Ik heb hier enorm veel uit geleerd. Teamwork, hard werken en engagement zijn voor mij cruciaal. Het zijn vaardigheden die ik in de politiek ook continu meeneem. 

Studies en loopbaan

Na mijn middelbare school ben ik bedrijfsmanagement en rechten gaan studeren. Ik heb vijftien jaar voor de christelijke mutualiteit gewerkt, waarvan 5 jaar als consulent en 10 jaar als teamverantwoordelijke. Sinds 2019 zetel ik in de Lommelse gemeenteraad. Op 18 mei 2022 legde ik de eed af als Vlaams parlementslid. Sindsdien zet ik me niet alleen in voor mijn stad en Limburg, maar voor heel Vlaanderen. Naast de Limburgse dossiers volg ik er de thema’s mobiliteit en openbare werken op.

Nieuweling in de politiek

Ik ben een nieuweling in de politiek, wat het een serieuze uitdaging maakt, maar ik schrik nooit terug voor een nieuw avontuur. In mijn werk als Vlaams parlementslid probeer ik de expertise die ik voorgaande jaren heb opgedaan in mijn niet-politieke leven mee te nemen en tegemoet te komen aan de dagelijkse zorgen van de gewone burger.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.

Nog 'maar' 200 klachten per dag over nieuw vervoersplan De Lijn

Het aantal klachten over het nieuwe vervoersplan van De Lijn is teruggevallen van bijna 2.000 in de eerste dagen tot nog tweehonderd per dag. Zijn de grootste problemen opgelost of doen reizigers geen moeite meer om klacht in te dienen?

Scholen blijven boos op De Lijn: “Leerlingen komen nog steeds te laat en verstoren de lessen”

De kritiek op de hervorming van De Lijn leek geluwd, maar dat is slechts schijn. Vooral de scholen blijven ontevreden over de nieuwe dienstregeling omdat heel wat leerlingen systematisch te laat komen. Sommige directeurs overwegen zelfs de start van de schooldag te verlaten.

Niet meer elk jaar naar de keuring

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) trekt de drempel voor de jaarlijkse autokeuring op tot 160.000 km. Zo lang u daar onder zit, moet u met een auto die ouder is dan vier jaar, slechts om de twee jaar naar de keuring.

Nederland stelt nieuw ultimatum voor Spartacuslijn 1

In juni 2022 heeft de Vlaamse regering besloten om voor Spartacuslijn 1, het traject tussen Hasselt en Maastricht, te kiezen voor trambussen in plaats van sneltrams. Dit werd gedaan omdat het project met trambussen op korte termijn zou kunnen worden uitgevoerd, waardoor het sneller gerealiseerd zou kunnen worden.

Limburgse CD&V-kieslijsten goedgekeurd

De provinciale partijraad heeft dinsdagavond de CD&V-kieslijsten voor de Vlaamse en federale verkiezingen goedgekeurd. 

Ontbijt met Sofie voor het goede doel!

Omdat niet iedereen de middelen heeft om zijn of haar verjaardag uitgebreid te vieren, heb ik een ontbijt georganiseerd ten voordele van vzw ’t Kietelt. Dit goede doel zorgt ervoor dat alle Limburgse kindjes een onvergetelijke verjaardag kunnen beleven. Niet alleen de sfeer was fantastisch, maar dankzij jullie steun heb ik ook een mooi bedrag kunnen inzamelen. Zo hebben we 't Kietelt maar liefst 1.500 euro kunnen overhandigen! Hiermee zullen zij veel kinderen in Limburg een fantastische verjaardag kunnen bezorgen.