Vlaams Parlement

Via deze pagina blijf je op de hoogte van mijn laatste nieuws uit het Vlaams Parlement!

nieuws uit Vlaams Parlement

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.

Scholen blijven boos op De Lijn: “Leerlingen komen nog steeds te laat en verstoren de lessen”

De kritiek op de hervorming van De Lijn leek geluwd, maar dat is slechts schijn. Vooral de scholen blijven ontevreden over de nieuwe dienstregeling omdat heel wat leerlingen systematisch te laat komen. Sommige directeurs overwegen zelfs de start van de schooldag te verlaten.

Niet meer elk jaar naar de keuring

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) trekt de drempel voor de jaarlijkse autokeuring op tot 160.000 km. Zo lang u daar onder zit, moet u met een auto die ouder is dan vier jaar, slechts om de twee jaar naar de keuring.

Nederland stelt nieuw ultimatum voor Spartacuslijn 1

In juni 2022 heeft de Vlaamse regering besloten om voor Spartacuslijn 1, het traject tussen Hasselt en Maastricht, te kiezen voor trambussen in plaats van sneltrams. Dit werd gedaan omdat het project met trambussen op korte termijn zou kunnen worden uitgevoerd, waardoor het sneller gerealiseerd zou kunnen worden.

Grote onzekerheid over premie voor elektrische auto

In het najaar van 2023 kondigde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters aan dat wie een nieuwe of tweedehands elektrische auto aankoopt, hiervoor een premie kan aanvragen. In 2024 zou het gaan om een bedrag van 5.000 euro voor een nieuwe wagen die een maximale aankoopprijs heeft van 40.000 euro (inclusief btw) en 3.000 euro voor een tweedehandswagen. 

Geen bussen meer in Limburg omwille van sneeuwval

Op 17 januari kreeg ons land te maken met flinke sneeuwval, wat aanzienlijke uitdagingen creëerde voor het wegverkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeentelijke strooidiensten hebben hun uiterste best gedaan om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Ondanks deze inspanningen ondervond het busverkeer in de namiddag aanzienlijke hinder.

Elke schooldag 14 ongevallen met kinderen op weg naar school

In ons land raken elke schooldag minstens 14 kinderen gewond op weg van en naar school. In werkelijkheid ligt dit aantal nog hoger omdat niet alle incidenten worden gerapporteerd. We merken zelfs dat dit aantal niet lijkt af te nemen. Alleen tijdens de coronapandemie, toen de scholen langdurig gesloten waren, daalde het aantal ongevallen met kinderen.

Geen F.A.S.T.-takeldienst voor de Antwerpse Ring

Eén van de maatregelen binnen het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen is goed incidentenmanagement. Zo moeten pechgevallen of ongevallen op autosnelwegen veilig en snel afgehandeld worden door middel van een F.A.S.T.-takeldienst (Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst). Op deze manier krijgen de betrokkenen snel hulp en worden bijkomende ongevallen en lange files vermeden.