Aanhoudende problemen bij Vlaamse rijexamencentra

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Cd&v vraagt bijkomende audit

Na vele klachten over autokeurings- en rijexamencentra besliste de Vlaamse overheid om een audit uit te voeren bij de Vlaamse rijexamencentra én autokeuringscentra. Maar volgens Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v) focust die audit bijna uitsluitend op de autokeuringscentra. De lange wachttijden bij rijexamencentra en de ongelijke behandeling tussen verschillende types kandidaat-bestuurders (bestuurders die hun examen afleggen met of zonder erkende rijschool) worden volgens het parlementslid onderbelicht in de langverwachte audit. “Kandidaat-bestuurders die dolgraag willen leren autorijden blijven zo in de kou staan”, stelt Sofie Mertens. Het parlementslid vraagt een aparte audit die zich specifiek toelegt op de problemen in de rijexamencentra.

De autokeuringscentra liggen al langer onder vuur door de vele klachten over lange wachttijden en klantonvriendelijkheid, maar ook de rijexamencentra komen er niet zonder klachten van af. Ook daar zijn de lange wachtlijsten en ongelijke behandeling van verschillende types kandidaat-bestuurders problematisch. In de praktijk blijkt dat kandidaat-bestuurders die hun rijexamen met een rijschool afleggen veel sneller een examenmoment kunnen vastleggen dan kandidaat-bestuurders die zich via vrije begeleiding of met een zelfstandige rijinstructeur op het examen voorbereiden. De audit die onlangs werd uitgevoerd, richtte zich voornamelijk op de autokeuring. Volgens Mertens worden de problemen in de rijexamencentra, tot grote teleurstelling van cd&v, onvoldoende onderzocht.

Grondig onderzoek is nodig

“Kandidaat-bestuurders die hun praktisch rijexamen willen afleggen, hebben al geruime tijd te maken met lange wachttijden. Daarenboven is er sprake van ongelijkheid tussen bestuurders die hun examen afleggen via de rijschool en via vrije begeleiding”, legt Mertens uit. “Voor cd&v is deze ongelijke behandeling onacceptabel. Niet iedereen heeft de middelen om rijlessen te volgen via de rijschool. Deze praktijklessen kosten al snel 1.400 euro.”

Ondanks de belofte van minister Peeters om deze problematiek te onderzoeken, wordt dit niet grondig onderzocht in de audit. “Dit is een gemiste kans. Ik vraag me af welke maatregelen de minister zal nemen om de wachttijden te beperken en om dergelijke ongelijkheid tot het bekomen van een afspraak te vermijden, en iedereen binnen een redelijke termijn toegang te geven tot het praktisch rijexamen. Grondig onderzoek is nodig om passende maatregelen te treffen om een gelijke behandeling van alle kandidaat-bestuurders te garanderen”, zegt Sofie Mertens.

 

Dit persbericht werd gepubliceerd in Het Laatste Nieuws.  

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.