Aanvaringen tegen bruggen verdubbeld

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

In de eerste helft van 2023 waren er dubbel zoveel aanvaringen tegen bruggen over waterwegen dan in de voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.  

Vlaanderen telt momenteel 807 bruggen over waterwegen die in het beheer zijn van De Vlaamse Waterweg nv. Tussen 1 januari en 30 juni van dit jaar werden maar liefst 9 van deze bruggen aangevaren. Dit cijfer is erg hoog in vergelijking met de voorbije jaren. In de periode van 2018 tot en met 2022 vonden er in totaal 26 aanvaringen tegen bruggen plaats. Dat zijn er gemiddeld zo’n 5 per jaar. "Alleen al in de eerste helft van dit jaar werden dus bijna dubbel zoveel bruggen aangevaren als de voorbije jaren over een heel jaar", zegt Mertens.  

De gevolgen kunnen groot zijn en de kosten kunnen hoog oplopen. De afgelopen jaren varieerden de herstelkosten tussen 429,50 euro en 1.803.379,19 euro. Daarnaast gaat het vaak niet alleen om schade aan de infrastructuur, maar zorgt het soms ook voor stremming van de scheepvaart of het afsluiten van het wegverkeer doordat de stabiliteit van de brug in het gedrang kwam en herstellingswerken uitgevoerd moeten worden. Bij 5 van de 9 aanvaringen eerder dit jaar was er sprake van stremming van de scheepvaart. “De gevolgen zijn dus niet te onderschatten”, stelt Sofie Mertens. “Naast de hoge herstelkosten en het stilleggen van de scheepvaart zijn er soms ook verregaande consequenties voor de omwonenden en lokale handelaars als de brug wordt afgesloten waardoor huizen en winkels niet bereikbaar zijn of enkel via een lange omweg. Gelukkig vielen er de afgelopen jaren geen slachtoffers bij deze incidenten”.  

De oorzaken van de aanvaringen variëren: van het verkeerd inschatten van de hoogte, tot een kraan die is blijven openstaan, tot het negeren van het rode scheepvaartsein. "Opvallend is dat de voorbije jaren meermaals eenzelfde brug werd aangevaren. Denk bijvoorbeeld aan de Kruispoortbruggen ter hoogte van de Kruispoort in Brugge (juli 2018, november 2018, januari 2021), de Scheldebrug Temse-Bornem over de Boven-Zeeschelde ter hoogte van Temse (september 2018, oktober 2019 en juli 2020) of de Humbeek-Sasbrug in Grimbergen (januari 2019 en juni 2023)", vertelt Mertens. "Of dit een toevalligheid is of dat er sprake is van een structureel probleem, blijft onduidelijk.”  

 

Dit persbericht werd gepubliceerd in Het Laatste Nieuws.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.