Interessante infomarkt over de Noord-Zuid! 

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Eind september organiseerde de Werkvennootschap een interessante infomarkt over het project Noord-Zuid Limburg. De Limburgse Noord-Zuidverbinding, tussen Hasselt en de Nederlandse grens richting Eindhoven, loopt dwars door het centrum van Houthalen-Helchteren. De huidige verbindingsweg volstaat niet om de stijgende verkeersdrukte op te vangen, maar het probleem is groter dan dat. Er zijn ook andere belangrijke knelpunten zoals de leefbaarheid in Houthalen-Helchteren en daarbuiten, de economische ontsluiting van Noord-Limburg en hoe we omgaan met de aanwezige open ruimte en natuur 

De impact van het project 

Het project omvat de aanleg van een nieuwe verkeersverbinding tussen de noordelijke en zuidelijke delen van de provincie en is bedoeld om de bereikbaarheid en verkeersdoorstroming in de regio te verbeteren en om te voldoen aan de toenemende vraag naar vervoer en logistiek in de regio. Het project heeft een belangrijke economische impact op de regio en is bedoeld om de groei van de regio en de ontwikkeling van de economie te stimuleren. Er bestaat echter ook veel controverse over dit project, zoals de milieueffecten en de kosten van de aanleg. 

40-jarige zoektocht 

Al meer dan 40 jaar duurt de zoektocht naar een oplossing voor de Noord-Zuid. Uiteindelijk besliste de Vlaamse Regering in 2018 om de Noord-Zuidverbinding uit te voeren onder het decreet ‘complexe projecten’, waarbij dialoog, participatie en multidisciplinair werken centraal staan vanaf dag één. Dit was exact het doel van deze infomarkt. Burgers informeren en betrekken bij het proces. Ze konden in gesprek gaan met medewerkers van de Werkvennootschap en zo al hun vragen stellen en bezorgdheden uiten. De Noord-Zuid is dan ook van enorm belang voor de Limburger!  

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.