Lange wachttijden voor het praktisch rijexamen

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Om je rijbewijs te behalen, is geduld hebben de boodschap. De wachttijden om het praktisch rijexamen af te leggen, zijn sinds het begin van de coronapandemie sterk opgelopen

Lange wachttijden 

Als gevolg van de coronacrisis waren de examencentra in 2020 in totaal ruim 4 maanden gesloten. Hierdoor moesten er naast de normale werking zo’n 35.000 examens ingehaald worden. Volgens GOCA Vlaanderen, het expertisecentrum voor autokeuring en rijbewijs, is dit vandaag nog steeds de oorzaak van de lange wachttijden.  

Ongelijke behandeling   

De lange wachttijden zijn echter niet het enige probleem. Zo contacteerde de Beroepsvereniging Zelfstandige Rij-instructeurs (BeZeR) me ook over het onderscheid tussen kandidaat-bestuurders die hun rijexamen met een rijschool afleggen en kandidaat-bestuurders die zich via vrije begeleiding of met een zelfstandige rijinstructeur op het examen voorbereiden.   

Wie leert rijden onder vrije begeleiding of met een zelfstandig rijinstructeur moet zelf een afspraak maken bij het examencentrum om het praktijkexamen af te leggen. Wie leert rijden met de rijschool daarentegen maakt een afspraak via de rijschool en zij plannen het praktijkexamen in bij het examencentrum. Wat blijkt? Kandidaat-bestuurders die hun rijexamen met een rijschool afleggen, kunnen sneller een examenmoment vastleggen dan kandidaat-bestuurders die leren rijden via vrije begeleiding of zelfstandige rijinstructeurs.  

Audit

Momenteel loopt er een audit naar de Vlaamse rijexamencentra om deze problemen in kaart te brengen en te onderzoeken. Ik hoop dat de audit snel afgerond wordt, zodat we aan de slag kunnen met de resultaten en deze problemen kunnen aanpakken.  

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.