Limburgse vlaai wordt beschermd streekproduct

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Een lekker stuk Limburgse vlaai is meer dan een dessert. Het staat voor gezellig samenkomen met vrienden of familie. Het gaat over cultuur en beleving. Daarom hebben de Limburgse parlementariërs Hilâl Yalçin, Sofie Mertens, Vera Jans en Jo Brouns samen een officiële aanvraag gedaan bij de Europese Commissie om voor de Limburgse vlaai een ‘Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA) te krijgen. Alleen zo weet je zeker dat je vlaai 100 procent uit Limburg komt.

Naast de Nederlands-Limburgse buren ondersteunen ook de brood- en banketbakkers aan beide zijden van de grens het initiatief. Als de Europese Commissie de vraag tot erkenning goedkeurt, moet de Limburgse vlaai wel aan strenge voorwaarden voldoen. Zo mag ze enkel in de beide Limburgen worden gebakken. Het Europese BGA-logo op het etiket zal voor de consument het bewijs zijn dat het om échte Limburgse vlaai gaat. De vlaai vervolledigt zo de groep producten zoals cider uit Bretagne, Serranoham van Andalusië, balsamico azijn van Modena of de Geraardsbergse mattentaart.

Het typische kenmerk van de Limburgse vlaai is dat ze rijk gevuld is, rond en goudbruin gebakken, met een diameter van minimum 10 cm en maximum 30 cm. De bodem is een gistdeeg, krijgt een vulling en eventueel een toplaag. Voor de vulling kiest men fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei of een combinatie hiervan. Voor het bakken kan de vlaai worden afgewerkt met een deksel, latjes of kruimels en suiker.

Nu de procedure in gang is gezet, is projectbegeleider Peter Nulens (Lekker Limburgs) zeer tevreden. “ De bakkers zijn fier dat hun bak- en vakmanschap een blijvende erkenning krijgt. Na meer dan 6 jaar voorbereiding van het dossier kunnen we hopelijk volgend jaar uitpakken met onze trots bij uitstek: de Limburgse vlaai. “

Dit artikel werd gepubliceerd in Het Nieuwsblad op 22 november 2022.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.