Op werfbezoek bij de fietsbrug in Helchteren  

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Limburgse Noord-Zuidverbinding 

In het kader van de Limburgse Noord-Zuidverbinding ging ik een kijkje nemen op de werf van de nieuwe fietsbrug over de Grote Baan (N715) in Helchteren. De Noord-Zuid verbindt de weg tussen Hasselt en Eindhoven en loopt momenteel dwars door het centrum van de gemeente Houthalen-Helchteren. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op de doorstroming van het verkeer en op de verkeersveiligheid, maar ook op de leefbaarheid voor de inwoners van de gemeente.  

Het Complex Project Noord-Zuid Limburg streeft naar een duurzame oplossing voor de wegverbinding, het openbaar vervoer en de fietsverbindingen, rekening houdend met de natuurgebieden, economie en leefbare dorpskernen.  

Een zoektocht van al meer dan 40 jaar 

Het project kent reeds een lange geschiedenis. Er wordt al meer dan 40 jaar gezocht naar een duurzame oplossing voor de verbinding tussen Noord en Zuid-Limburg. In 2018 besliste de Vlaamse Regering uiteindelijk om de Noord-Zuidverbinding uit te voeren onder het decreet ‘complexe projecten’, waarbij dialoog, participatie en multidisciplinair werken centraal staan vanaf dag één. In samenwerking met het Departement Omgeving wordt het project gecoördineerd door De Werkvennootschap. Deze organisatie zet haar schouders onder de grote en complexe mobiliteitsprojecten in Vlaanderen. 

Fietsbrug in Helchteren 

De nieuwe fietsbrug over de Grote Baan in Helchteren vormt een onderdeel van de vernieuwde Noord-Zuidverbinding. De fietsbrug wordt gebouwd om fietsers en voetgangers op een veilige en comfortabele manier te laten oversteken en gevaarlijke verkeerssituaties te vermijden.  De brug bestaat uit verschillende onderdelen die later, in het kader van de Noord-Zuidverbinding, gemakkelijk uit mekaar gehaald en verplaatst kunnen worden!  

De opening van deze prachtige fietsbrug is voorzien in het voorjaar van 2023!  

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.