Politiek rapport

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Bekijk hier het rapport dat Sofie kreeg van Het Belang van Limburg!

40 jaar, Lommel Parlementslid sinds 2022

1ste Opvolger CD&V voor Vlaams Parlement

167 vragen/tussenkomsten en 15 parlementaire initiatieven (voorstel van decreet, motie, amendement)

Het Lommelse gemeenteraadslid kwam op 22 mei 2022 als derde opvolger in het parlement, na het ontslag van Wouter Beke, het vertrek van Lode Ceyssens en het ­ministerschap van Jo Brouns. Waar ze haar mandaat ­onzeker en bedeesd aanving - halverwege invallen is geen cadeau - kon ze in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken verrassend snel een voet tussen de deur zetten. Ze klaagde meermaals de problemen bij De Lijn aan, ook al was dat ietwat hypocriet omdat haar partij de ­hervorming mee goedkeurde. Ze ijverde met succes voor een vlottere autokeuring.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.