Al meer dan 2 miljoen euro aan schadevergoedingen na schade door wilde dieren

Publicatiedatum

Auteur

Thijs Ruts

Deel dit artikel

De afgelopen vijf jaar is meer dan 2 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd voor de schade die wilde dieren hebben aangericht. Dat blijkt uit recente cijfers die Vlaamse parlementslid Sofie Mertens (CD&V) uit Lommel heeft opgevraagd.

Schade veroorzaakt door wilde dieren blijft een actueel onderwerp in Vlaanderen. Nochtans kunnen particulieren en landbouwers schadeclaims indienen via het meldpunt www.wildinzicht.be, maar volgens Vlaams Parlementslid Sofie Mertens is deze procedure nog niet bekend genoeg. Ze vroeg bij Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (CD&V) cijfers op over het aantal schadeclaims door wilde dieren de afgelopen vijf jaar. Maar ze wilde ook weten hoeveel schadevergoeding uiteindelijk werd uitgekeerd en welke diersoorten ons met de grootste factuur opzadelden.

Tussen 2019 en 2024 werden in totaal 1.369 aanvragen voor schadevergoeding ingediend voor schade door wilde dieren. Slechts 651 claims werden ontvankelijk verklaard en dat leidde tot een totaalbedrag van 2.085.202,88 euro. Dit bedrag is tot en met 2023, want van het afgelopen jaar zijn er nog geen schadevergoedingscijfers bekend.

Landbouwers

Het aantal schadeclaims van particulieren (690) en landbouwers (679) is bijna gelijk verdeeld, maar die laatste groep ziet ze wel vaker goedgekeurd. Zo werden 67% van de landbouwaanvragen gehonoreerd, tegenover slechts 20% bij particulieren. Dit resulteerde in een totale schadevergoeding van ruim 1,72 miljoen euro voor landbouwers, terwijl particulieren 'slechts' 406.406 euro ontvingen. De belangrijkste reden voor de afwijzing van particuliere claims is het niet nemen van de noodzakelijke preventieve maatregelen. “Het is essentieel dat particulieren correcte informatie krijgen over de wilde diersoorten in hun buurt, hoe ze zich kunnen beschermen tegen schade en hoe ze een aanvraag voor een schadevergoeding kunnen indienen”, zegt Mertens.

Bij landbouwers komen schadeclaims door ganzen het vaakst voor. Van de 385 claims werden er maar liefst 343 goedgekeurd, goed voor een uitbetaling van 1,16 miljoen euro. Naast ganzen veroorzaken ook everzwijnen, bevers, dassen, wolven en in mindere mate roeken en konijnen schade aan gewassen, fruitteelt en vee. Opvallend is dat geen enkele schadeclaim door landbouwers voor everzwijnen werd goedgekeurd, ondanks de toch aanzienlijke schade die deze dieren aanrichten.

De criteria voor schadevergoeding zijn streng. Enkel schade veroorzaakt door beschermde diersoorten of diersoorten die uitzonderlijk niet bejaagd mogen worden, komt in aanmerking. Aanvragen voor everzwijnen worden daarom doorgaans afgewezen. Bevers, marters en wolven zijn beschermde diersoorten en kunnen recht geven op een vergoeding.

Sensibiliseren

Voor particulieren vormen vooral steenmarters, wolven en everzwijnen een probleem. Steenmarters zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle particuliere schadeclaims, vaak door beschadigingen aan voertuigen en woningen. Wolven zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van schade, en een groot deel van deze claims werd ook goedgekeurd. Everzwijnen richten ook aanzienlijke schade aan, maar slechts een fractie van de aanvragen werd gehonoreerd.

Sofie Mertens (CD&V) pleit voor een betere sensibilisering over de mogelijkheden om schadeclaims in te dienen. Volgens haar moeten particulieren beter geïnformeerd worden over de aanwezigheid van wilde dieren in hun buurt en welke preventieve maatregelen ze kunnen nemen om schade te voorkomen.

Dassen

Limburg heeft ook zijn deel als het gaat om schade door wilde dieren. Meer dan 40% van alle particuliere schadeclaims komt uit deze provincie. Vooral schade door wolven en everzwijnen is hier opvallend hoog. 65% van alle schadeclaims voor wolven in Vlaanderen werd in Limburg ingediend, net als 71% van alle claims voor everzwijnen.

Voor Limburgse landbouwers is de situatie ook significant. Schade door dassen komt alleen in onze provincie voor, en ook de schade door bevers en everzwijnen is bovengemiddeld. Toch zien Limburgse landbouwers minder schadevergoedingen dan hun collega's in West- en Oost-Vlaanderen, waar schade door ganzen dominant is.

 

Gepubliceerd op: 21/02/2025

Nieuws

CD&V pleit voor het afschaffen van de toeslagen bij de autokeuring

In de afgelopen vijf jaar betaalden Vlaamse automobilisten in totaal meer dan 33 miljoen euro aan toeslagen voor een laattijdige keuring. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd door Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v). “De autokeuring moet klantvriendelijk en eerlijk zijn: het kan niet dat mensen gestraft worden voor de lange wachttijden bij de keuringscentra.” Mertens pleit voor het schrappen van de toeslagen die de keuringscentra opleggen. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen hun voertuig niet meer laten keuren. De politie controleert of auto’s tijdig gekeurd werden.”

Meisjes vragen vaker hulp bij mentale problemen, hogere zelfmoordcijfers bij jongens

Steeds meer jonge meisjes zoeken hulp voor mentale problemen, in vijf jaar tijd steeg dat aantal met ruim een kwart. Bij jongens valt een daling op, terwijl wel dubbel zoveel mannen als vrouwen zelfmoord plegen. “Macho-influencers en niet mogen praten over gevoelens, zit daar zeker voor iets tussen”, zegt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V).

23 miljoen euro subsidies voor extra noodwoningen, maar Limburg profiteert amper mee

Tussen 2020 en 2023 heeft de Vlaamse overheid 23,7 miljoen euro uitbetaald voor de bouw en renovatie van noodwoningen. Maar slechts 900.000 euro daarvan ging naar Limburgse gemeenten. “Aan dit tempo hebben we pas over zestien jaar voldoende noodwoningen”, zegt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V).