Testritje met zelfrijdende shuttles 

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Samen met deze toffe YOUCA-studenten heb ik de zelfrijdende shuttles aan de PXL in Hasselt getest. Maar wat is een zelfrijdende of autonome shuttle exact? Het is een voertuig dat gebruikmaakt van geavanceerde technologieën zoals sensoren, camera's en navigatiesoftware om zonder menselijke bestuurder te functioneren. Ze zijn ontworpen om passagiers op een lage snelheid te vervoeren op een vastgestelde route, zoals binnen een park, luchthaven of campus.  

De shuttle in Hasselt reed op het fietspad over een traject van ongeveer één kilometer tussen Park H en Hogeschool PXL.Wij vonden het toch wel eenspeciaalritje! Er zijn nog heel wat uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat zelfrijdende shuttles op grote schaal geïntroduceerd kunnen worden. 

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.