‘Op weg naar (elektrisch) autodelen’ 

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Begin november nam ik deel aan het netwerkevenement ‘Op weg naar (elektrisch) autodelen’ in Hal 5 in Leuven. Vandaag heeft niet iedereen continu een eigen wagen nodig, maar een auto is soms toch onmisbaar. Een deelwagen biedt in een aantal gevallen de ideale oplossing!In plaats van een auto te kopen, kunnen mensen een auto reserveren voor een bepaalde tijd en hem gebruiken wanneer het nodig is. Na gebruik kunnen ze de auto weer achterlaten op de afgesproken locatie.  

Voordelen 

Autodelen biedt vele voordelen, zoals lagere kosten en minder verantwoordelijkheid voor onderhoud en verzekering. Bovendien is het ook beter voor het milieu, aangezien het de hoeveelheid verkeer en de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Autodelen is vooral populair in stedelijke gebieden met een uitgebreid openbaar vervoer waar de vraag naar auto's minder is.  

Autodelen, iets voor jou? 

Het principe is dus simpel. Je maakt gedeeld gebruik van een voertuig op verschillende momenten. Wanneer je een auto nodig hebt, gebruik je hem, wanneer je hem niet nodig hebt, gebruikt iemand anders hem. Wist jij dat één deelwagen wel 3 tot 12 privéwagens vervangt? Hierdoor komen er parkeerplaatsen vrij en kunnen we inzetten op ontharding en meer groen. Autodelen vormt uiteraard niet voor iedereen de oplossing, maar hoe beter het wordt uitgerold, hoe meer mensen er gebruik van kunnen maken.  

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.