Cd&v pleit voor verlenging van termijn voor herkeuring

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

De termijn van 15 dagen voor de herkeuring van 'kleine' gebreken (code 2) is niet haalbaar voor mensen. Daarom pleit ik voor de verlenging van die termijn tot 2 maanden. 

Vaak onhaalbaar

Binnen die termijn van 15 dagen moet je naar de garagist om het voertuig te laten herstellen en moet je de wagen ook opnieuw aanbieden bij de keuring. Lukt het niet om je wagen binnen de 15 dagen te laten herkeuren, mag je er niet langer mee rijden. Deze termijn is vandaag vaak onhaalbaar, zowel voor de eigenaars van de voertuigen als voor de garagisten. Vaak moet je al meer dan een maand wachten voordat je bij de garagist terecht kan. 

Strenger dan Europa

Op dit moment is Vlaanderen strenger dan de normen opgelegd door Europa. Volgens de Europese richtlijn moet het voertuig binnen twee maanden herkeurd worden, maar lidstaten zijn vrij om strengere regels toe te passen. Vlaanderen heeft gekozen voor 15 dagen.

Verlenging

Technische controles zorgen ervoor dat voertuigen aan bepaalde veiligheids- en milieunormen blijven voldoen. Voor cd&v staan veiligheid en gezondheid voorop, maar het moet ook haalbaar blijven voor de mensen. Daarom pleit ik voor de verlenging van de termijn voor herkeuring van 'kleine' gebreken. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is hier absoluut geen voorstander van. Volgens haar zou dit de verkeersveiligheid in het gedrang brengen. 

 

Lees hier het bericht in Het Laatste Nieuws.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.