Cd&v wil auto's minder vaak laten keuren

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Wagens van minder dan tien jaar oud zouden niet elk jaar naar de keuring moeten. Dat vindt cd&v.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) liet maandag weten een einde te willen maken aan het monopolie in het landschap van de autokeuringscentra. Dat moet de centra performanter en meer klantgericht laten werken.

Cd&v reageert met een eigen voorstel. Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v) vindt het goed dat er -na aanhoudende wantoestanden en problemen- eindelijk schot in de zaak komt. Zij wees eerder op de steeds langer wordende wachtrijen in de autokeuringscentra, mistoestanden bij het maken van afspraken én gevoelens van willekeur bij het keuren.

Volgens het parlementslid is er door de minister te lang getalmd tot op het moment dat de situatie onhoudbaar is geworden. “Vandaag komt de minister met een ‘wonderoplossing’, maar we moeten alert zijn voor verwarring die ontstaat bij bestuurders. Eerder dit jaar communiceerde de minister al dat bestuurders kleine gebreken kunnen laten herkeuren bij de garagist. Bij de nieuwe communicatie is het niet duidelijk of dit nu voor alle keuringen in garages mogelijk zal zijn. Waar moet een autobestuurder naartoe met welk gebrek? Om verwarring te vermijden moet er snel duidelijkheid komen."

Mertens ziet meer heil in het voorstel om auto's minder vaak te laten keuren. "Elk jaar je auto laten keuren is niet nodig voor auto's die jonger zijn dan 10 jaar. Om de twee jaar is meer dan genoeg", stelt Mertens. Concreet stelt ze voor om auto's vanaf 4 jaar tot de leeftijd van 10 jaar slechts om de twee jaar te laten keuren. "Maar hierover zegt de minister niets. Het zou nochtans ook heel wat druk wegnemen."

Wanneer de minister haar plannen doorzet om de autokeuring open te stellen, moet dit voor de cd&v-fractie gepaard gaan met duidelijke spelregels. Daarbij pleit Mertens voor een vast tarief, zodat er geen concurrentie kan ontstaan tussen garagisten onderling. "We moeten ook goed in kaart brengen wat dit betekent voor kleinere garages. Om autokeuringen te kunnen doen moeten zij investeringen doen, opleidingen volgen. Deze voorwaarden liggen vast in Europese richtlijnen. We moeten zorgen dat ook die kleinere garages mee kunnen."

Ten slotte vraagt het cd&v-parlementslid ook om de controles die ervoor zorgen dat de keuringen correct verlopen op te voeren. "We moeten als overheid erop blijven toezien dat alles correct verloopt. Het gaat over de verkeersveiligheid. Meer instanties toelaten om autokeuringen te doen is goed, indien er ook meer controle komt op het correct laten verlopen ervan. Als en slechts als het voorstel technisch goed is uitgewerkt en we zicht hebben op de budgettaire consequenties, kunnen we ons er achter zetten.”

 

Dit persbericht werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.