De eerste waterstof huisvuilwagens in België zijn een feit! 

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

In het kader van het Europees REVIVE project kan je sinds 7 december de eerste twee huisvuilwagens op waterstof zien rijden in België. Wat het helemaal speciaal maakt, is dat deze huisvuilwagens in ons eigen Lommel geproduceerd werden door E-Trucks Europe! 

Luchtkwaliteit verbeteren 

De inzet van deze twee vuilniswagens op waterstof in Antwerpen past in een grotere trend naar het gebruik van schone energie in de transportsector. Veel steden willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en de luchtkwaliteit verbeteren door over te schakelen op schonere technologieën, zoals elektrische en waterstofvoertuigen.  

Een ‘schonere’ toekomst 

Voertuigen op waterstofcellen produceren geen uitstoot, waardoor ze een milieuvriendelijk alternatief vormen voor de traditionele vuilniswagens op diesel. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat, hoewel waterstofvoertuigen veel voordelen hebben, er nog uitdagingen zijn die overwonnen moeten worden, zoals de hoge kosten van brandstofcelsystemen en de beperkte infrastructuur voor de productie en distributie van waterstof. Niettemin zijn initiatieven zoals de inzet van deze twee vuilniswagens belangrijke stappen in de ontwikkeling van schone energieoplossingen voor de transportsector. 

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.