Een boeiende dag bij Flanders Make! 

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Eind november bracht ik een bezoek aan het innovatieve Flanders Make in Lommel. Flanders Make is het strategisch onderzoekscentrum voor de Vlaamse maakindustrie. Indrukwekkend om te zien hoe vooruitstrevend deze organisatie is en hoe ze bijdraagt tot de technologische ontwikkeling van de voertuigen van de toekomst

Innovatie voorop 

Ze stimuleren duurzame innovatie door hoogkwalitatief onderzoek en een nauwe samenwerking met bedrijven. Op deze manier ondersteunen ze de Vlaamse maakindustrie om internationaal competitiever te zijn, waardoor bedrijven in Vlaanderen blijven en we buitenlandse ondernemingen aantrekken.  

Domeinen  

Ze focussen hierbij op twee toepassingsdomeinen. Enerzijds producten (voertuigen en machines) en anderzijds productie (assemblage). Flanders Make stelt verder ook infrastructuur ter beschikking voor het testen en valideren van producten en productiesystemen.  

Voorbeelden 

Zo werden er bijvoorbeeld twee Range Rover Evoques aangepast. Ze ontwikkelden een hybride versie en een volledig elektrische versie die ze gebruiken voor allerlei onderzoek en testen. Een ander goed voorbeeld van deze duurzame innovatie is de samenwerking met E-trucks Europe dat vrachtwagens op waterstof bouwt.

Kortom, Flanders Make is een belangrijke organisatie in de evolutie naar meer duurzaam vervoer. 

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.