Geen F.A.S.T.-takeldienst voor de Antwerpse Ring

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Eén van de maatregelen binnen het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen is goed incidentenmanagement. Zo moeten pechgevallen of ongevallen op autosnelwegen veilig en snel afgehandeld worden door middel van een F.A.S.T.-takeldienst (Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst). Op deze manier krijgen de betrokkenen snel hulp en worden bijkomende ongevallen en lange files vermeden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat in voor de contracten met de takelbedrijven. In die contracten staan vaste prijzen en wordt opgenomen dat de takeldienst binnen 20 minuten ter plaatse moet zijn met een signaalwagen om de situatie te beveiligen. Binnen 30 minuten moet(en) de betrokken auto('s) veilig worden getakeld. Komt de takeldienst te laat, dan krijgt deze een flinke boete: van € 250 voor één minuut te laat tot € 3.000 voor 30 minuten.

Het contract met de takeldiensten voor de  Antwerpse Ring liep af op 31 december 2023. En wat blijkt? Nog geen enkel takelbedrijf heeft momenteel een nieuw contract getekend. Hierdoor heeft onze Vlaamse filehoofdstad Antwerpen op dit moment dus geen F.A.S.T.-team en moet de Antwerpse wegpolitie de taken van de takeldiensten tijdelijk overnemen. Dit heeft grote gevolgen. F.A.S.T.-takeldiensten zijn simpelweg onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat er geen bijkomende ongevallen gebeuren, maar voorkomen ook nóg langere files.

In afwachting van een nieuwe aanbesteding die AWV in de markt zal plaatsen, heeft de minister beloofd om zo snel mogelijk te zorgen voor voldoende F.A.S.T.-takeldiensten op de Antwerpse Ring. 

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.