Geen sneltram maar wel een trambus tussen Hasselt en Maastricht

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Na Spartacuslijn 2 en 3 is ook de knoop voor Spartacuslijn 1 doorgehakt: een sneltram zal er niet komen. Na een uitgebreide vergelijkende studie heeft de Vlaamse Regering besloten om te kiezen voor een trambus met maximale vrije bedding in plaats van een traditionele sneltram.  

 

Spartacusplan 

Het Spartacusplan werd voor het eerst voorgesteld in 2004 met als doel het openbaar vervoer in Limburg te stimuleren en daarmee bij te dragen aan de groei op economisch, cultureel, kennisuitwisselings-, toerisme- en recreatiegebied. Oorspronkelijk was het plan om de eerste tramlijn al in 2012 operationeel te hebben, maar het project werd sindsdien geconfronteerd met talloze onvoorziene obstakels en vertragingen.  

Het oorspronkelijke concept omvatte de realisatie van drie sneltramverbindingen die de Limburgse gemeenten beter met elkaar zouden verbinden. Al deze lijnen hebben hun oorsprong in Hasselt: lijn 1 loopt naar Maastricht, lijn 2 naar Maasmechelen en lijn 3 naar Noord-Limburg. 

Geen sneltram 

Na een grondige en vergelijkende studie, werd nu besloten om ook voor Spartacuslijn 1, na eerdere beslissingen voor lijn 2 en 3, te kiezen voor een trambus op een maximale vrije bedding die het oorspronkelijke tramtracé zal volgen. Het plan is dat de trambussen elke vijftien minuten zullen rijden en gebruik zullen maken van een aparte, vrijliggende baan om zo de efficiëntie en betrouwbaarheid van de trambus te vergroten. 

De gemeente Maastricht heeft echter laten weten dat ze niet van plan zijn om zomaar mee te gaan in het verhaal van de elektrische trambus. Zij zeggen dat er langs Nederlandse zijde al 23 miljoen euro geïnvesteerd werd in de sneltram. Hier willen zij nu een compensatie voor. Verder is het ook niet zeker dat de vrije bedding over het hele traject gerealiseerd kan worden, waardoor de trambus nog steeds afhankelijk zal zijn van het verkeer. Ik blijf het project nauwgezet opvolgen. 

 

Nieuws

CD&V pleit voor het afschaffen van de toeslagen bij de autokeuring

In de afgelopen vijf jaar betaalden Vlaamse automobilisten in totaal meer dan 33 miljoen euro aan toeslagen voor een laattijdige keuring. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd door Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v). “De autokeuring moet klantvriendelijk en eerlijk zijn: het kan niet dat mensen gestraft worden voor de lange wachttijden bij de keuringscentra.” Mertens pleit voor het schrappen van de toeslagen die de keuringscentra opleggen. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen hun voertuig niet meer laten keuren. De politie controleert of auto’s tijdig gekeurd werden.”

Meisjes vragen vaker hulp bij mentale problemen, hogere zelfmoordcijfers bij jongens

Steeds meer jonge meisjes zoeken hulp voor mentale problemen, in vijf jaar tijd steeg dat aantal met ruim een kwart. Bij jongens valt een daling op, terwijl wel dubbel zoveel mannen als vrouwen zelfmoord plegen. “Macho-influencers en niet mogen praten over gevoelens, zit daar zeker voor iets tussen”, zegt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V).

23 miljoen euro subsidies voor extra noodwoningen, maar Limburg profiteert amper mee

Tussen 2020 en 2023 heeft de Vlaamse overheid 23,7 miljoen euro uitbetaald voor de bouw en renovatie van noodwoningen. Maar slechts 900.000 euro daarvan ging naar Limburgse gemeenten. “Aan dit tempo hebben we pas over zestien jaar voldoende noodwoningen”, zegt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V).