Het 'kopen' van afspraken bij de autokeuring

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Wie een afspraak wil maken voor de autokeuring moet geduld hebben. Al geldt dit blijkbaar niet voor iedereen. Zo blijkt dat er werknemers van keuringsstations en garages zijn die een snelle afspraak bij de keuring aanbieden tegen betaling.  

Aanhoudende problemen 

De problemen bij de autokeuringscentra zijn niet nieuw en de klachten over de lange wachttijden blijven binnenkomen. Het gaat zowel over de lange wachttijden bij het voorrijden van de wagen zonder afspraak als met afspraak.  

Fraude 

Volgens de pers zou er nu ook fraude zijn bij het maken van die afspraken. Bij sommige medewerkers van keuringsstations zou het mogelijk zijn om tegen betaling een snelle keuring te krijgen en ook een aantal garagisten zouden tegen betaling een voorrangsbehandeling geven. GOCA, de sectorfederatie voor de autokeuring, ontkent de wanpraktijken niet, maar focust op de fraude door garagisten. Volgens GOCA kunnen werknemers van de autokeuring namelijk niet in het afsprakensysteem. 

Aanpak 

GOCA stelt eveneens dat ze over onvoldoende afdwingbare juridische middelen beschikt om op te treden. Na overleg met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is besloten dat GOCA op korte termijn een voorstel zal uitwerken om komaf te maken met dergelijke wanpraktijken. Indien nodig zal minister Peeters juridische handvaten aanreiken en specifieke regelgeving opstellen om dergelijk misbruik te beteugelen.  

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.