Is waterstof de toekomst?

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Op 10 oktober organiseerde POM Limburg het seminarieWaterstof, de brandstof van de toekomst?’ in het kader van het EMR H2 Booster-project. Ik was één van de 180 deelnemers die op de T2-campus in Genk kennis maakte met het potentieel en de uitdagingen van waterstof. Verschillende sprekers gaven inzichten over de laatste ontwikkelingen en technologieën op het vlak van mobiliteit, industrie en opslag van energie. De omschakeling naar duurzame mobiliteit is noodzakelijk voor het milieu én onze gezondheid. 

Samenwerking 

Binnen het Interreg-project EMR H2 Booster bundelen 9 partners de krachten om een groene waterstofeconomie in de Maas-Rijnregio te ontwikkelen. Op deze manier wil het project niet alleen partijen en initiatieven verbinden, maar ook innovatie in de waterstofketen versnellen en zo duurzame groei en werkgelegenheid creëren.  

Waterstof als alternatief? 

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor de huidige brandstoffen en wordt door veel experts gezien als een belangrijke technologie voor de toekomst. Het is een schone brandstof die geen schadelijke emissies uitstoot en enkel waterdamp als afvalproduct heeft. Dit maakt het ideaal voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verbeteren van de luchtkwaliteit, vooral in stedelijke gebieden. Toch brengt het ook heel wat uitdagingen met zich mee.  

De uitdagingen van waterstof 

Op dit moment is het productieproces van waterstof nog steeds duur en energie-intensief, en zijn er beperkte distributienetwerken en opslagfaciliteiten voor waterstof. Waterstof kan voor bijna alles gebruikt worden, maar toch is het niet steeds de beste oplossing. Vandaag worden er al auto's op waterstof op de markt gebracht door Toyota en Hyundai, maar het zal uiteindelijk vooral belangrijk zijn voor vliegtuigen, vrachtwagens en de scheepvaart. In de toekomst zal waterstof een steeds grotere rol spelen in de energievoorziening en mobiliteit, maar er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig om deze uitdagingen aan te pakken en om van waterstof een praktische en economische optie te maken voor de mobiliteit. 

Nieuws

CD&V pleit voor het afschaffen van de toeslagen bij de autokeuring

In de afgelopen vijf jaar betaalden Vlaamse automobilisten in totaal meer dan 33 miljoen euro aan toeslagen voor een laattijdige keuring. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd door Vlaams parlementslid Sofie Mertens (cd&v). “De autokeuring moet klantvriendelijk en eerlijk zijn: het kan niet dat mensen gestraft worden voor de lange wachttijden bij de keuringscentra.” Mertens pleit voor het schrappen van de toeslagen die de keuringscentra opleggen. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen hun voertuig niet meer laten keuren. De politie controleert of auto’s tijdig gekeurd werden.”

Meisjes vragen vaker hulp bij mentale problemen, hogere zelfmoordcijfers bij jongens

Steeds meer jonge meisjes zoeken hulp voor mentale problemen, in vijf jaar tijd steeg dat aantal met ruim een kwart. Bij jongens valt een daling op, terwijl wel dubbel zoveel mannen als vrouwen zelfmoord plegen. “Macho-influencers en niet mogen praten over gevoelens, zit daar zeker voor iets tussen”, zegt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V).

23 miljoen euro subsidies voor extra noodwoningen, maar Limburg profiteert amper mee

Tussen 2020 en 2023 heeft de Vlaamse overheid 23,7 miljoen euro uitbetaald voor de bouw en renovatie van noodwoningen. Maar slechts 900.000 euro daarvan ging naar Limburgse gemeenten. “Aan dit tempo hebben we pas over zestien jaar voldoende noodwoningen”, zegt Vlaams parlementslid Sofie Mertens (CD&V).