Mobiliteitscafé

Publicatiedatum

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Limburg heeft als doel om in 2050 de meest duurzame provincie van Vlaanderen te zijn. De provincie staat al bekend als het recreatieve fietsparadijs van Vlaanderen, maar de omslag naar duurzaam functioneel verkeer moet nog komen. Om dit waar te maken, wordt er hard gewerkt aan een regionaal mobiliteitsplan. De uitbouw van een volwaardig fietssnelwegennetwerk zal hierbij een cruciale rol spelen.

Een unieke vervoerregio 

De Vervoerregio Limburg is uniek in Vlaanderen. Enerzijds omdat deze regio samenvalt met de provinciegrenzen en anderzijds omdat het de grootste vervoerregio van Vlaanderen is. Dagelijks pendelen zo’n 73.000 Limburgers, vooral naar Antwerpen en Brussel. Dit zorgt voor heel wat files en problemen op de weg, omdat er vandaag onvoldoende duurzame alternatieven voorhanden zijn die ook aantrekkelijk zijn voor pendelaars. 

Mobiliteitscafé 

Tijdens het mobiliteitscafé werden de specifieke mobiliteitsproblemen en -uitdagingen van de Limburgse vervoerregio besproken. Denk hierbij aan de Noord-Zuidverbinding, de ontsluiting van Haspengouw naar de E40 en de ondermaatse openbaarvervoerontsluiting van het Maasland en noordoost Limburg. Het ontbreken van grote steden, de uitgestrektheid van de provincie en het grote buitengebied maken duurzame mobiliteit een echte uitdaging. 

Het Limburg van de toekomst 

Het mobiliteitscafé bood de mogelijkheid om kennis te maken met het Limburg van de toekomst en te onderzoeken of de zorgvuldig uitgetekende acties onze doelen zullen helpen behalen. Een zeer interessante bijeenkomst waarbij de aanwezigen mee konden denken en hun ideeën konden delen om Limburg op weg te helpen naar een duurzame toekomst.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.