Tien ongevallen met ziekenwagens in drie jaar tijd in Limburg

Auteur

Sofie Mertens

Deel dit artikel

Van 2018 tot en met 2021 zijn er in onze provincie tien ongevallen met een ziekenwagen gebeurd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Mertens (cd&v) uit Lommel opvroeg bij minister Lydia Peeters (Open Vld).

In heel Vlaanderen waren er van 2018 tot en met 2021 exact 75 ongevallen met gewonden waar een ziekenwagen bij betrokken was. In Limburg ging het om tien ongevallen, het minste van alle Vlaamse provincies. Zeven van die ongevallen gebeurden buiten de bebouwde kom. Vooral kruispunten bleken in onze provincie gevaarlijk: liefst negen letselongevallen gebeurden daar. Opvallend: er waren in Vlaanderen tussen 2018 en 2021 geen ongevallen met brandweervoertuigen.

Reddingsstrook

Sinds 1 oktober 2020 is het in ons land verplicht om een reddingsstrook te vormen op alle wegen met minstens twee rijstroken. In het geval van filevorming moeten bestuurders uit voorzorg uitwijken om plaats vrij te houden voor de hulpdiensten. De voertuigen op de linkerrijstrook rijden zo veel mogelijk naar links, de rest zo veel mogelijk naar rechts. Uit onderzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) blijkt dat een derde van de chauffeurs twee jaar na de invoering niet weet wat een reddingsstrook is.

 

Dit persbericht werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg.

Nieuws

Recordaantal verkeersboetes voor De Lijn-chauffeurs

De chauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal en een recordbedrag aan verkeersboetes gekregen. Zo bericht De Tijd woensdag op basis van cijfers die de Vlaamse Parlementsleden Orry Van de Wauwer en Sofie Mertens (beiden CD&V) opvroegen bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Budget voor premies voor elektrische wagens is al half op

Bijna de helft van het budget voor de premies voor elektrische auto's is al op. Aan het huidige tempo zal de pot van 20 miljoen euro over twee maanden leeg zijn. Toch maakt Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) zich sterk dat alle aanvragen die voldoen aan de voorwaarden, gehonoreerd zullen worden.

CD&V wil termijn om auto te laten herkeuren fors optrekken naar 2 of 3 maanden

De termijn om je auto te laten herkeuren moet worden opgetrokken naar twee of zelfs drie maanden. Dat vindt CD&V.